Savršeni ukus gustog karamel preliva ovim kiflicama daje jedan specifičan ukus i zato ne štedite na filu!

Stari ili mladi, ovo je desert koji će sve oduševiti, i koji će sigurno jako brzo nestati sa tanjura ma koliko da spremite.

Sastojci:

mlako mlijeko 150 ml
puter 35 g
ulje 2 kašike
žumance 1
šećer 2 kašike
vanilin šećer 1 kesica
suhi kvasac 1 kašičica
so na vrh noža
brašno 340 g
bjelance za premaz kiflica 1
gusti karamel preliv za punjenje 200 g

Kako pripremiti:

Polovinu brašna sipati u veću posudu. Dodati kvasac, šećer, vanilin šećer, so, ulje, otopljen prohlađen puter. Sjediniti, pa sa mlakim mlijekom zamjesiti fino glatko tijesto, uz dodatak preostalog brašna. Tijesto osaviti 30 minuta da nadođe.

Na radnoj površini koja je posuta sa malo brašna razviti tijesto tanko. Raditi željene oblike kiflice ili rolnice. Filovati po želji i ukusu ukućana. Složiti na pek papir, premazati sa neumućenim bjelancetom i peći 15 minuta na 200 stepen. Napomena: Karamel preliv možete kupiti gotov kao što sam i ja ovaj put uradila.