Poslastica koja se topi ustima.

Potrebni sastojci su:

  • Velika jabuka
  • 250 g očišćenih oraha
  • 250 g brašna
  • 2 kašike kakaa u prahu
  • ½ kašičice sode bikarbone
  • 2 ½ kašičice praška za pecivo
  • 120 g šećera
  • So
  • Jaje
  • 125 g otopljenog maslaca
  • 250 ml mlaćenice
  • 50 g čokoladnih dražea
  • 100 g crne čokolade za glazuru

Priprema:

Uključite rernu na 200 stepeni da se zagrije. Zatim očistite jabuke, isjecite ih na četvrtine pa zatim na kockice, pa krupno isjecite orahe. U posudi pomješajte kakao, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, šećer i prstohvat soli. Umutite jaje s maslacem i mlaćenicom, pa dodajte smjesi s brašnom, pa sve brzo zamjesite. Zatim dodajte jabuke, orahe i čokoladne dražee. Tijesto sipajte u podmazane kalupe za mafine i pecite 20-25 minuta. Ostavite da se hlade u kalupu, pa napravite glazuru od čokolade. Izvadite mafine iz kalupa i prelijte glazurom.