Krem možete iskoristiti kao fil za torte ili kroasane.

Potrebno je:

  • 500ml mlijeka
  • štap vanilije (trebaće vam sjemenke iz štapa)
  • 4 žumanaca
  • 150 g šećera
  • 50 g brašna ili gustina
  • 1 list želatina.

Priprema:

U posudi zakuhajte mlijeko sa rendanim sjemenkama iz vanilije. Pa po želji možete staviti i prazan štapić, koji treba da izvadite kad mlijeko provri. Zatim žumanca umutite sa šećerom, pa dodajte brašno ili gustin i promiješajte da nema grudvica. U to sipajte malo provrelog mlijeka, dobro razmutite, pa dodajte i ostatak mlijeka. Dobro promiješajte, vratite u posudu u kojoj se mlijeko kuhalo i kuhajte na laganoj vatri dok se krem ne zgusne. Sklonite sa vatre i dok se hladi često miješajte, da se po vrhu ne uhvati korica, ili prekrijte prozirnom folijom. Za gušći krem, skuhani krem sklonite sa vatre, neka malo odstoji, pa umiješajte prethodno nakvašen i ocijeđen želatin.