Za sve ljubitelje maka.

Potrebni sastojci su:

– 225 g pšeničnog brašna
– 175 ml tople vode
– 2 velike kašike maka
– 2 velike kašike maslinovog ulja
– 1 velika kašika braon šećera
– 1 mala kašika kvasca
– Prstohvat soli
– 1 žumance
– 1 velika kašika mlijeka
– 1 velika kašika šećera
– 2 velike kašike maka

Priprema:

U malu posudu sipajte toplu vodu, šećer i kvasac, a u  drugu posudu sipajte brašno, mak, so i promješajte. U posudu sa kvascem dodajte ulje i sve polako dodajte u posudu sa brašnom. Od navedenih sastojaka zamjesite tijesto. Tijeesto premažite sa malo ulja i pokrijte sa providnom folijom i ostavite na toplom mjestu. Kada je  tijesto nadošlo, tijesto stavite na radnu površinu posutu brašnom. Tijesto podijelite na 3 jednaka dijela. Svaki dio razvucite u oblik konopca i ispletite ih u oblik pletenice. Napravljenu pletenicu stavite u tepsiju obloženu sa papirom za pečenje. Pokrijte sa čistom salvetom i ostavite tijesto da malo naraste. Umutite žumance sa šećerom i mlijekom i premažite tijesto prije pečenja. Zatim pospite sa makom. Pecite 30-35 min. na 200 stepeni.