Napravite kod kuće svoj domaći kečap.

Potrebni sastojci su:

  • 6 kg paradajza
  • 8 srednjih glavica crnog luka
  • 5 većih babura
  • 2 srednja patlidžana
  • 2 kašike šećera
  • 1/2 šoljice sirćeta
  • 1 veza lišća peršuna
  • malo celera
  • 2 kašike soli
  • 1 malu glavicu propasiranog bijelog luka
  • 1 kašičicu cimeta
  • nekoliko karanfilića
  • malo origana
  • 1/2 kesice konzervansa
  • malo bibera
  • po ukusu ljute paprike

Priprema:

Prvo skuhajte paradajz, pa posebno skuhajte sjeckani luk, paprika i patlidžan. Kada je kuhano sve sameljite na mašinu za paradajz. Sipajte u šerpu, dodajte šećer, sirće, sjeckani peršun i celer. Kuhajte da bude gusto kao pekmez. Onda dodajte so, bijeli luk, cimet, karanfilić, origano, konzervans, biber i ljutu paprika po ukusu. Sve dobro promiješajta pa još malo kuhajte. Zatim sipajte u tegle pa zapecite u rerni. Ohlađene povežite.