Ovaj doručak ima da svi obožavate..

Potrebni sastojci su:

  • 400 g brašna
  • 250 ml mlijeka
  • 2 kašičice šećera
  • 20 g kvasca
  • malo soli

Za premazivanje:
– 120 g maslaca
– žumance

Za nadjev:
– sir ili čokoladni krem

Priprema:

Uzmite kvasac izmrviti u pola mlijeka, dodati šećer i ostaviti da zapjeni. Dodati ostatak mlijeka, brašno i so i dobro umijesiti (5-6 minuta). Pokriti krpom i ostaviti da poraste. Zatim istresti na sto i podeliti na manje loptice. Maslac malo držati u zamrzivaču, pa svaku lopticu razviti na veličinu tanjira, pa narendati malo maslaca. Pa tako svaku i poklapati jednu preko druge. Posljednju ne mazati. Pritisnuti malo rukama, pa oklagijom i razviti tijesto na centimetar debljine. Sijeći trouglove i filovati po želji. Ostaviti da malo porastu, a za to vreme ugrijati rernu na 220 stepeni. Narasle kraosane premazati žumacetom i peći oko 20-25 minuta.