Tirolske knedle su bile poznate u Italiji još prije 400 godina, a koliko su ukusne i fine govori činjenica da su i danas itekako popularne.

Sastojci:

Za knedle:
hljeb 500 g
crni luk 1 manja glavica
puter 1 kašičica
ulje 1 kašika
suho meso 100 g
jaje 1
mlijeko 150 ml
so prstohvat + 1/2 kašičice
mehko brašno 2 ravne kašike
isjeckan peršun 1 kašika
biber 1/4 kašičice
muskatni oraščić prstohvat

Kuhanje knedli:
mehko brašno za valjanje knedli 3 kašike
voda 3 l
so 1 kašičica

Kako pripremiti:

Od navedenih mjera izaći će 21 knedla prečnika 4 cm. 500 grama hljeba isjeći na kriške, pa skloniti koricu. Sredinu isjeći na kockice 1.5 x 1.5 cm. Uključiti rernu da se grije na 150°C. Osušiti kockice hljeba u rerni tako da tek blago, ili nikako, požute. Izjmeriti da bude 140 grama. Očistiti crni luk i vrlo sitno ga isjeckati. Suho meso isjeckati oštrim nožem vrlo sitno, ili ga isjeći na kriške i samljeti u blenderu, ali oprezno – da se ne bi pretvorilo u kašu. Na tihoj vatri zagrijati puter i ulje, pa dodati vrlo sitno isjeckan crni luk i pržiti dok ne omekša. Dodati usitnjeno suho meso i pržiti nekoliko minuta, dok fino ne zamiriše. Skloniti s vatre pa ostaviti da se ohladi. Ukoliko postoji višak masnoće skloniti ga.

Umutiti jaje sa viljuškom, dodati mlijeko, prstohvat soli i dobro sjediniti. U malo veću posudu staviti kockice osušenog hljeba. Dodati prženu slaninu s lukom. Dodati peršun, pola kašičice soli, biber i muskatni orah. Dodati brašno. Dodati umućeno jaje sa mlijekom. Sjediniti sve sastojke u čvršću smjesu mjeseći rukama, a po potrebi dodati još prezli ili brašna. Proveriti da li je smjesa dovoljno slana, pa dosoliti ukoliko je potrebno. Pokriti činiju i ostaviti da miruje 15 minuta.

Kuhanje knedli: da bi knedle bile iste veličine uzimati smjesu sa istom kašikom. Oblikovati mokrim rukama, a između svake knedle kvasiti ruke. Redati ih na tanjir jednu do druge. Kada budemo završili oblikovanje svih knedli, valjaćemo ih u brašno i još jednom fino zaokružiti između dlanova. U dubokoj šerpi zakuhati posoljenu vodu. Smanjiti vatru toliko da voda lagano ključa. Spuštati knedle u vodu koja lagano vri i kuhati oko 15 minuta, pazeći da se ne zalijepe za dno šerpe. Kad budu isplivale na površinu, uz okretanje im dati još nekoliko minuta. Vaditi ih rešetkastom kašikom na tanjir. Najjednostavniji način serviranja toplih knedli je kad ih prelijemo sa puterom, pospemo isjeckanim peršunom i poslužimo uz neku sezonsku salatu.