Ako volite čvarke onda ćete obožavati ovu štrudlu.

Potrebno vam je:

  • 450-50 gr brašna

  • 200 ml kiselog mlijeka

  • 100 ml mlijeka

  • 15 gr kvasca

  • 1 kašičica šećera

  • malo soli

  •  1 jaje

  • 1 žumance za premazivanje

  • 100 gr mljevenih čvaraka

  • 100 gr šunke

Priprema

U mlijeku razmrviti kvasac dodati šečer pa kad kvasac nadodje sipati u vanglu ubaciti jaje kiselo mlijeko brašno dodatavi  kao i malo soli da tijesto bude glatko ne mnogo tvrdo.
Pokriti da naraste pa ga istresti na sto malo ga obraditi rukama pa ga ponovo pokriti da odmori 15 min. Cvarke i šunku usitniti u blenderu i još malo rukama.

Razviti tijesto na pola cm pa ga premazati čvarcila i šunkom. Uviti u štrudlu i staviti u uzani pleh obloženen pek papirom.  Ostaviti pokrivenu štrudlom 20 min, pa premazati žumancetom. Rernu ugrijati na 200 stepeni C pa smanjiti na 180 i peći štrudlu oko 40-45 min.