Ako kod kuće svoje imate parket, sigurno da da znate da ih trebate redovno čistiti i održavati da bi bili sjajni i čisti.

Samo jedno pogrešno sredstvo može da napravi pravu katastrofu koja se neće tako lako moći zanemariti. Sada vam donosimo prave trikove koji će vam pomoći da lakše očistite vaš parket.

Napravite sami sredstvo za čišćenje:

“Za uobičajeno brisanje parketa u boci sa raspršivačem potrebno je da pomiješate šolju vode s 3/4 šolje sirćeta, a onda dodajte dvije kapi deterdženta za pranje suđa, pola šolje alkohola i na kraju pet do deset kapi vašeg omiljenog eteričnog ulja. Ovo domaće sredstvo za čišćenje drvenog poda nanosi se sa mekanom krpicom.

Crni čaj je isto tako dobar za vaše drvene podove. Potrebno je da u litar ključale vode stavite četiri kesice čaka pa ih ostavite unutar neko vrijeme, ali duže nego kad pripremate ovaj čaj za piće. Nakon toga, tečnost u potpunosti ohldite i time prebrišite podove.

Kod ogrebotina na drvetu posegnite za uljem uljane repice, a može vam poslužiti i biljno ulje. Pomiješajte ulje i sirće u razmjeri 2:1, a onda tu smjesu nanesite na oštećenja i nježno utrljajte u drvo. Ima još jedan način, a to je da istrljate ogrebotinu sakomadom oraha.

Ovo je trik za teže slučaje

Ukoliko imate kućnog ljubimca koji se pomokrio po drvenom podu, to očistite što peije. Najjednostavniji način je da fleku obilno pospete sodom bikarbonom i ostavite tako preko noći, na kraju pod operite vodom i blagim deterdžentom.”