Idealne su kao brza večera, za cijelu porodicu, a ako ostane šta do jutra i za doručak, jer su i sutradan savršenog ukusa!

A upravo je sir taj koji im daje taj posebni i fantastični šmek koji osvaja. Prijatno!

Sastojci:

brašno 500 g
mlijeko 200 ml
so 1 kašičica
suvi kvasac 7 g
uje 2 kašike
žumanca 2
krompir (kuvanog pasiranog krompira) 300 g

Nadjev:
sir (mogu se puniti i nekim drugim nadevom po želji) 200 g

Kako pripremiti:

U činiju staviti brašno, kvasac, so, ulje, žumanca i krompir, pa zamijesiti sa mlakim mlijekom. Ostaviti da naraste 40 minuta. Naraslo tijesto staviti na radni sto, premjesiti i oklagijom rastanjiti. Tijesto izrezatii na trake.

Na svaku traku staviti sir, pa preklopiti, pritisnuti stranice da fil ne bi ispao za vreme prženja. Gotove napravljene piroške spuštati jednu po jednu u zagrijano ulje i pržiti dok lijepo ne porumene sa svih strana. Pržene piroške stavljati na papir da se upije višak ulja.