Tako ukusna i savršena, a tako lahka za pravljenje.

Odlična peciva koja možete spremati svakodnevno bez brige da će vam dosaditi. Nešto u čemu ćete zaista istinski uživati!

Sastojci:

brašno 500 g
mlijeko 150 ml
voda 150 ml
kvasac 20 g
šećer 1 kašičica
so 1 kašičica
ulje 100 ml
žumance 1

Za premazivanje:
bjelance 1

Kako pripremiti:

Kvasac rastvoriti sa kašičicom šečera, kašikom brašna i toplog mlijeka, pa ostaviti malo da naraste. Zatim polahko dodati ostale sastojke i zamjesiti glatko tijesto. Ostaviti na toplom da se udvostruči oko 30 minuta. Potom podijeliti na 8 jednakih dijelova i oblikovati loptice.

Svaku lopticu razvući oklagijom kao oval, pa je po sredini isjeći na trake širine oko 1 cm, ali samo do ivice. Potom krenuti od jednoj ćoška i dijagonalno motati tijesto u rolnu i oblikovati vjenčič. Staviti u pleh obložen sa papirom za pečenje, premazati umućenim bjelancetom i ostaviti da odstoje taman dok se rerna ugrije na na 200°C, pa peći oko 20 minuta.