Kako kaže nutriscionistkinja nije svejedno da li ga konzumirate prije ili poslije podne kao ni to da li uzimate ddvije ili pet kašika.

 

“Ne postoje jasni standardi koji bi pokazali tačnu količinu meda koja se može pojesti u toku dana. Preporuke su pojedinačne i zavise od mnogih faktora. Najvažniji su navike u ishrani koje osoba ima. Ako jede puno slatkiša, ugljenih hidrata, glukoze i fruktoze svakog dana, onda svakako ne treba da pretjeruje sa medom. Ako se osoba pridržava balansirane ishrane, konzumira vrlo malo slatkiša, onda može sebi dozvoliti da pojede veću količinu meda koji sadrži puno glukoze, fruktoze i saharoze.”

Na pitanje da li postoji neka količina koja Ana smatra optimalna i koja je dobra za zdravlje ona kaže:

“Možemo da pretpostavimo da prosječna osoba dnevno pojede oko 100 grama šećera. A preporuka je nešto niža – od 70 do 90 grama. Šećer se nalazi u gotovo svim namirnicama. Zato je korisno unositi ne više od 3-5 kašičica meda dnevno da biste imali koristi, ali ne i da biste nanijeli štetu svom tijelu, kao na primjer što su povećanje tjelesne težine, pojava karijesa, itd”, dodaje.

Ana dodaje i to da li je stbvarno med tako moćan kao što pričaju.

“Postoji vrlo popularan mit da med sadrži mnogo vitamina i mikroelemenata. Često postoje izjave da je ‘med riznica vitamina’. Ali to nije istina. Sadržaj vitamina u medu je nizak, tako da ne treba računati da ćete redovnom konzumacijom meda nadoknaditi ovaj neophodni nutrijent. Ono što sigurno sadrži jesu antioksidansi. To su flavonoidi koji se nalaze u biljkama. U medu postoje enzimi koji takođe blagotvorno djeluju na tijelo. Ali ne može se med smatrati ‘lijekom za sve’. To je više suplementarni nego ljekoviti proizvod.”

A kada ga je najbolje uzimati za najjači efekat, nutricionistkinja kaže:

“Mislim da to zavisi od toga sa čime ga uzimate. Ako se kombinuje sa proizvodima koji sadrže kofein, onda je bolje ujutru. Na primjer, čaj ili kafu sa medom je najbolje uzimati prepodne. Med nema supstance za koje je važno da se uzimaju u neko određeno doba dana. Ali zbog činjenice da ima dosta ugljenih hidrata, vjerovatno je bolje da ga konzumirate u prvoj polovini dana, tako da tijelo ima vremena da ove sastojke iskoristi za energiju, a ne za masti”, zaključila je.