Mart je dobio ime po rimskom božanstvu rata Marsu. On se smatra povoljnim za vojna dejstva. Mart se kod Srba, kao i kod nekih slovenskih naroda, naziva još i blagovještenjski mjesec.

 

Naime, srbi ovaj mjesec zamišljaju kao ćudljivu babu koja lako mijenja mišljenja, a ta baba se zove Marta. Otuda, u martu može da napada veliki snijeg, ali i da iznenada otopli i ogrije kao da je već ljeto. Baba Marta zapravo nikada nije postojala. Nije riječ o nekom mitološkom biću ili božanstvu, već je to personifikacija čitavog mjeseca i njegove nepredvidive prirode. Iako je ovdje riječ o srpskom vjerovanju, baba Marta se sreće kod gotovo svih slovenskih naroda. Kako je i ona dobila ime po bogu rata Marsu vjerovanje kaže da je okrutna na njega, ali da umije da bude i topla i mila zbog proljeća koje najavljuje.

 

Legenda kaže da je baba marta nekada stalno bila mila i draga starica. Ipak, jednog dana kralj Numa Pompilije riješio je da martu oduzme prvo mjesto u kalendaru dodavši ispred još januar i februar. Ovo je toliko naljutilo “prvu damu kalendara” da je od tog doba postala ćurdljiva i hirovita.