San je veoma važan kako kod starijih osoba tako kod i mlađih , stoga je veoma bitno da djete ima redovan i kvalitetan san.

” Sab je krucijalno za svakoga, a naročito za djecu, koja se razvijaju i mentalno i fizički”, – rekla je  dr. Nensi Huan te dodala :

“Sve više učimo o uticaju sna na hormone. Na primjer, kod djece je najveće otpuštanje hormona rasta odmah nakon upadanja u dubok san”.

Ovo su neki od savjeta šta bi trebali uraditi da dijete bolje spava.

Zapišite podsjetnik

Naročito za mlađu djecu, ispišite plan  rituala. Ovo će djetetu pomoći da identifikuje sopstvene potrebe. Ispišite listu koraka kao što je: operi zubiće , obuci pidžamu ..

Podstaknite i nagradite

Djecu koja ne mogu da odu u krevet na vrijeme motivišite ličnim alarmom. Postoje i neki jako zanimljivi koji svijetle u mraku, a djeca ih obožavaju.

Pratite njhove snove

Ako djete ima košmare ili ne može da zaspi tokom noći, razgovarajte sa njim o tome ujutru. Ako može da priča o tome, san će izgubiti snagu i neće ga mnogo plašiti.

 Poštujte rutinu

Poštovanje postavljene rutine pomaže djetetu da se osjeti sigurno, jer je predvidivo. Djeca svih uzrasta bi trebalo da svake večeri zaspe otprilike u isto vrijeme, sa najvećom razlikom od 30 do 60 minuta.

Ugasite uređaje

Elektronski uređaji nisu dobra ideja pred spavanje, jer njihova svjetla stimulišu mozak u momentima kada treba da se odmara i da stvara melatonin i serotonin. Idealno bi bilo ugasiti uređaje dva sata prije spavanja.