pogača je odličan izbor ako vam dolaze gosti , ili ste željni aromatičnog ukusa.
Potrebno je 
350 gr brašna
200 ml vode
15 gr kvasca
1 kašičica šećera
4 kašike maslinovog ulja
malo soli
1 žumance
Za nadjev:
100 gr sira kockice
malo maslinki
5 kašika čvaraka zaljućenih
1 paradajz
50 gr šunke ili sudžuka
origano, krupna so, kim
Priprema
U mlakoj vodi rastvoriti kvasac i šećer, pa dodati ulje, brašno, so i zamijesiti  tijesto. Pokriti ga i ostaviti ga  da odmori 30 min. Razvući rukama tijesto bez mješanja. Namazati tijesto maslinovim uljem. Masnim rukama napraviti rupe u tijestu tu ubaciti sjeckan sir, kulen, maslinke čvarke.Nasjeći ruzmarina, a može malo i bijelog luka zavući veće komade u tijesto. Premazati žimancetom i maslinovim uljem, posuti origanom krunom solju i kimom. Peći na 200 stepeni C oko 35 min da lijepo porumeni.