Ovom pecivu će pire od bundeve dodati vlažnost i jak, izrazit kolorit.

Osim svog atraktivnog izgleda, bundeva će pecivo učiniti izuzetno zdravijim i interesantnijim.

Sastojci:

voda 100 ml
mlijeko 50 ml
kvasac 20 g (1/2 pakovanja)
med ili šećer 1 kašičica
brašno namjensko oko 350 g
jaja 1
pire od bundeve 110 g
maslinovo ulje 3 kašike
so 1 kašičica
ruzmarin sjeckani 1,5 kašičica
glazura i posipanje:
maslinovo ulje 3 kašike
med 1/2 kašičice
krupna so za posipanje prema ukusu
ruzmarin za posipanje prema ukusu

Kako pripremiti:

Umjesto svježeg ruzmarina koristiti suhi. Od navedenih mjera izaći će 8 zemički. Skuhati komad očišćene bundeve na pari ili u vodi. Bundevu isjeći na komadiće da bi se brže skuhala. Dobro je ocijediti i ispasirati poput pire krompira, pasirkom ili u čoperu. Ako je pire previše gust, dodati nekoliko kašika mlijeka. Ukoliko ima grudvica, obavezno propustiti pire kroz cjediljku za supu. Bundevu možemo pripremiti 1-2 dana ranije i čuvati u kutijici s poklopcem u frižideru.

Priprema kvasca: U lončiću smlačiti mlijeko i vodu, dodati izmrvljen kvasac i šećer, pa miješati dok se ne sjedine. Dodati brašno, promiješati, poklopiti i ostaviti na toplom mjestu desetak minuta, dok se kvasac ne bude aktivirao.

Priprema tijesta: Pripremiti pleh srednje veličine i postaviti hartiju. Izmjeriti i prosijati brašno. U neku malo veću posudu sipati 300 g brašna, a ostatak dodati prema potrebi, u zavisnosti koliko je vlažan pire od bundeve. Dodati aktiviran kvasac i sve ostale sastojke: so, 110 g pirea od bundeve, jaje, 3 kašike maslinovog ulja i isjeckan ruzmarin. Za vješte i iskusne domaćice, mikser nije potreban. U suprotnom, na mikser staviti spiralne nastavke i mutiti dok ne dobijemo kompaktnu smjesu. Prebaciti tijesto na pobrašnjenu radnu površinu i završiti miješanje sa rukama. Čistu činiju pobrašniti, pa staviti umješeno tijesto i pokriti sa plastičnom folijom. Ostaviti na nekom toplom mjestu dok se tijesto ne bude udvostručilo.

Lagano premijesiti tijesto bez dodavanja brašna, a zatim podijeliti na 8 jednakih dijelova. Svaki dio sa rukom oblikovati u lopticu, pa ih stavljati na pripremljen pleh. Ostaviti razmak izmedju njih, jer će se tijesto povećati. Zagrijati rernu na 180-190°C. Za to vrijeme neka loptice odmaraju. Napraviti glazuru. Pomiješati med i maslinovo ulje, pa time premazati loptice odozgo i po obodu. Posuti ih sa krupnom solju i ruzmarinom. Staviti pleh u vruću rernu i peći oko dvadesetak minuta, ili dok pecivo ne porumeni.