Pored toga što je ukusan kesten sadrži brojne vitamine, minerale i antioksidanse koji sprečavaju niz oboljenja i čuvaju vaše zdravlje. Kesten sadrži najviše ugljenih hidrata (oko 43% skroba i oko 4% šećera), proteine, malo masti i biljna vlakna. Bogat je vitaminima B grupe, provitaminom A i vitaminom C. Od mineralnih materija su prisutni kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, sumpor, hlor, gvožđe, mangan i bakar.

Kesten ima široku primjenu a najviše se koristi u kulinarstvu kuhani , pečeni ili kao pire. Kuhanje ili pečenje se vrši dok ne dođe do pucanja ljuske. Kuhani je bogatiji mineralnim materijama, dok pečeni sadrži veću količinu energetskih sastojaka (proteina, masti i ugljenih hidrata).

Naime , kesten utiče na pravilno funkcionisanje nervnog sistema, ima antioksidativno djelovanje, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i poboljšava rad mozga. Koristi se protiv prehlade, dijareje i astme. Sadržaj biljnih vlakana daje osjećaj sitosti, smanjuje pritisak u crijevima, utiče na smanjenje holesterola, triglicerida i količine toksičnih supstanci u organizmu. Ugljeni hidrati prisutni u kestenu daju energiju koja dugo traje. 100 grama kestena sadrži oko 213 kalorija.