Ljudi imaju običaj da se pred dolazak zime objezbjede raznim namirnicama, prave se razne salate, pekmezi , sokovi a naravno riječ i o namirnicama koje mogu dugo stojati kao što su grah, krompir i luk.

 

Međutim, iako smo mislili da čuvamo namirnice dobro ipak je to u suštini veoma loše i nije odgovarajuće.Ovako čuvanje namirnica može da loše utiče na naše zdravlje prilikom konzumiranja a naročito proklijali krompir.

 

Ono što mi radimo jeste da samo odstranimo te klice i nastavimo ga pripremati onako kako želimo, ali ono što biste trebali da ruadite ukoliko imate krompir koji ima klice, a to je da provjerite da li je on još uvijek tvrd. Ukoliko je krompir sa druge strane mekan, savjet je da ga odmah bacite.

Možda ste primjetili da se uvijek pojavi klica na krompiru koja je zelena boja, a to je zbog aktivnosti hlorofila, ali i toga da dolazi do stvaranja otrovnog jedinjenja glikoalkaloida. Ukoliko ste jeli krompir koji ima klice i da pri tome osjetite glavobolju i dobijete povećanu temperaturu odmah se javite doktoru jer ste u velikom broju slučajeva otrovani.