OVo je najbolji spoj čokolade i hurmašica. Zavolit ćete ovaj recept kada probate.

Potrebno:

  • 150g omekšalog putra
  • četiri kašike šećera
  • jedna kašičica vanilin šecćera
  • dva jajeta
  • jedna kašicica praška za pecivo
  • dvije kašike sirćeta
  • brašna po potrebi
  • kockice čokolade
  • dva fildžana ulja

Tijesto

  • 150g omekšalog putra
  • četiri kašike šećera
  • jedna kašičica vanilin šecćera
  • dva jajeta
  • jedna kašicica praška za pecivo
  • dvije kašike sirćeta
  • brašna po potrebi
  • kockice čokolade
  • dva fildžana ulja

Agda

  • 250g šećera
  • 5-6 dl
  • vode
  • jedna kašičca vanilin šećera
  • pola kašičice muškatnog oraščića
  • pola kašičice kardamom

Priprema:

Puter koji se omekšao umutiti sa 2 fildžana ulja, pa dodati 4 velike kašike šećera i jednu mali kašiku vanilin šećera, sve miksati 4-5 minuta. Pa dodavati jedno po jedno jaje uz miksanje cijelo vrijeme. Umutite jednu kašiku praška za pecivo sa 2 kašike sirćeta, ali to pjeni da znate. Pa dodati umućenu putru. Dodavati brašno do željene gustoće, da ne bude ni pretvrdno, a ni premekano. Zatim otkidati komadiće tijesta i u sredinu stavljati komadić čokolade i sve lijepo spojiti da ne može iscuriti kada se bude peklo. Hurmašice šeći na 190 stepeni 30-40 minuta, dok ne bude rumene. Vruće hurmašice zaliti sa hladnom vodom. Agda: šećer i vodu staviti da prokuhaju i staviti kašiku vanilin šećera, pola kašike muškatnog oraščića i pola kašike kardemoma (po želji).