Baklavu svi volimo, a ovo je tako jednostavan recept da ćete stalno praviti.

Potrebno vam je:

200 gr keksa mljevenog
100 gr mljevenih. oraha
100 gr suvog grožđa
3 jaja
50 ml ulja
3 kašike šećera
1 tanke kore pakovanje
1 limun
malo ulja za premazivanje kora

Za preliv:

600 gr šećera
300 ml vode
2 vanilin šećera

Priprema

Prvo napraviti preliv tako što ćete šećer staviti da se kuva sa kriškama limuna i vanilin šećerom i da se zgusne, pa ga prohladiti. U posuduu dodati keks i mljevene orahe. Jaja umutiti sa šećerom, dodati keks, ulje i mljevene orahe. Sve izjednačiti. Raširiti koru , malo je premazati uljem, pa je pokriti drugom i trećom korom, koje takođe treba premazati malo uljem. U dnu stavljati fil keksa i oraha, pa uviti u rolnicu. Isjeći oštrim nožem na rolnice. Peći na 200 stepeni, da lijepo porumeni. Preliti hladnim sirupom, onako vruću. Ostaviti da upije i ohladi se.