Mislili smo u par ovih zadnjih sedmica da je koronavirus došao pod kontrolu, ali smo svjesni da je u proteklih par dana došlo do porasta broja oboljelih u svijetu.

Mnoge države bilježe iznenadni skok broja oboljelih, a neki su već objavili i rekordni broj zaraženih od početka pandemije, a među tim zemljama je Italija i Njemačka.

Češka je zatvorila sve fakultete kao i škole, a u Francuskoj su kapaciteti u bolnicama popunjeni i sada je situacija više nego alarmantna. Sve države EU su održale hitan sastanak da se uvedu nove mjere kako ne bi došlo do ponovnog zatvaranja granica.

Ako bi se neka od država odlučila na taj koraka, ona bi morala da u roku 48 sati javi svim članicama EU. Također se mora izraditi mapa svih zaraženih članica, na kojoj će biti tačan broj zaraženih građana. Oni će biti raspoređeni u 3 grupe, zelena, narandžasta i crvena zona.

Ministri su se usaglasili kako više neće doći do ograničenja kretanja, a mjere koje bi mogli uvesti su negativan PCR test i karantin. Ovako bi se olakšao protok robe kao i prelazak ljudi na granicama.