Napravite ukusni ajvar za vašu porodicu.

Potrebni sastojci su:

  • 5 kg plavog patlidžana
  • 250-300 g soli
  • 4 kašike esencije
  • 1/2 l ulja
  • biber u zrnu
  • lovorov list
  • 15 kg paprika
  • 5 l vode

Priprema:

Prvo papriku dobro operite u nekoliko voda, pa odstranite drške i vodite računa da se svaki kvar skloni. U lonac sipajte 5 l vode, dodajte esenciju, so, lovorov list i biber u zrnu. Kad provri ubacite papriku, promješajte i pustite još minut da vri. Zatim vadite u vanglu i pokrijte. Plavi patlidžan oljuštite i isjecite na četvrtine i njega obarite u istoj tečnosti. Papriku i plavi patlidžan morate da ocijedite. Papriku sameljite na mašini za meso. U veliku šerpu sipajte ulje, pa kad se ugrije istresite mljevenu papriku i miješajte i pržite oko 2,5-3 sata. Ajvar je gotov kad se vidi dno šerpe kad se provuče varjača. Sipajte u oprane tegle i svaku teglu dobro zatvorite i možete tegle okrenuti i tako ostaviti do sutra, ili pasterizovati u rerni 90 min na 90 stepeni.