Tako mekane i prhke kiflice sa viršlama.

Fenomenalan doručak uz čašu jogurta ili kiselog mlijeka.

Sastojci:

brašno 650 g
jogurt 1 dl
kisela pavlaka 1 dl
mlijeko 1 dl
šećer 1 kašičica
kvasac 1 kocka
jaje 1
susam po potrebi
so po ukusu

Premaz:
margarin 125 g
sitan sir 125 g
pileće viršle 10

Kako pripremiti:

Sjediniti mlako mlijeko, izmrvljeni kvasac, šećer i kašičicu brašna, pa dobro izmiješati i ostaviti da nadođe. U sud staviti polovinu brašna, dodati kašičicu soli i promiješati. Sipati nadošao kvasac, dodati ulje,jogurt i pavlaku i promiješati. Postepeno dodavati polovinu brašna, neprekidno mijeseći dok se ne dobije glatko tijesto. Ostaviti da nadođe.

Nadošlo tijesto rastanjiti oklagijom. Posebno umutiti margarin i sitan sir, pa premazati preko tijesta i urolati. Rolat ostaviti da nadođe 20-ak minuta.
Zatim rolat istanjiti u pravougaonik i isjeći na trake, pa na trouglove. Duž šire strane trougla staviti četvrtinu viršle. Zatim krajeve tijesta presaviti i smotati.
Pleh obložiti sa papirom za pečenje i poređati pecivo sa viršlama. Premazati ih umućenim jajetom i posuti susamom. Peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumene.