Cijelom svijetom trenutno hara koronavirus, a najgore za sve je što nema dovoljna lijeka da se zaustavi dalje širenje virusa. Tako da Bill Gates želi na vrijeme djelovati i dati novac za izgradnju fabrika za one kandidate koji pronađu lijek.

Bill je u jednoj od emisija to izrekao, i rekao kako mnogi stručnjaci se sada bore da nađu i naprave lijek koji odgovara protiv ovog virusa. On je rekao kako njegova filantropska organizacija ima veliko iskustvo sa zaraznim bolestima i da je već finansirao slične projekte.

“Potrošit ćemo nekoliko milijardi dolara za proizvodnju fabrika koje se neće odabrati jer je nešto drugo bolje. Nekoliko milijardi dolara je ništa u poređenju s današnjom ekonomskom situacijom u kojoj se gube bilioni dolara.”– rekao je Bill Gates.

Također je rekao kako su testiranje i zgradnja proizvoda nephodni kako bi se moglo što brže pronaći najučinkovitiji lije.

“S ranijom pripremom proizvodnih pogona mogli bi se uštedjeti mjeseci, a danas je svaki mjesec bitan” rekao je Gates koji je do sada donirao 100 miliona dolara za borbu protiv koronavirusa.